Over ons

Contacteer Shimmerglee via hallo@shimmerglee.com.
 

Maarten en Jonen zijn creatieve duizenpoten. Dat zijn dus tweeduizend poten. Theaterstukken, films, musicals, romans, strips… ze maakten het al allemaal en doen dat graag. Ongeacht in welk medium het verhaal wordt verteld, het publiek boeien is waarom het draait. Meer info over onze projecten: klik hier.


 

De geboorte van een musical

Interview

‘Straight Undercover’ speelde in het fakkelteater, lente 2013. Shimmerglee volgde hierbij een aantal heilige regels van Broadway.

 

Maarten Mylemans:
Het verhaal van de Straight Undercover musical draait rond topvoetballer en notoir vrouwenverleider Duncan Trapgat. Is hij nu stiekem homo of niet? Reporter Mats van holebimagazine Bink-Bonk gaat undercover om het te ontdekken… al dan niet aan de lijve. Of korter verwoord: ‘Homo-reporter duikt undercover voor de macho-hetero van zijn leven.Straight Undercover is een aanstekelijke musical over acht holebi’s en hetero’s in de sport- en mediawereld. De acht personages hebben elk een geheim en ze doen zich anders voor dan wie ze echt zijn. En dat loopt natuurlijk goed mis. Met een stevige portie humor volgt de musical hun perikelen.
Jonen Gleewell:
De Antwerpse theatergroep VREAK contacteerde ons twee jaar eerder. In aanloop van Antwerpen Europese sporthoofdstad 2013 en de World Outgames zochten ze naar een musical over sport en de menselijke interacties tussen hetero’s en holebi’s. Een perfect toeval, want het basisverhaal van Straight Undercover wachtte thuis al een tijdje ongeduldig in een schuif. We gingen aan de slag. Het project groeide al snel uit tot een internationale samenwerking tussen toneel- en muziekschrijvers. Een tour de force qua organisatie, maar creatief heel lonend. Dit is het troetelproject waarop we aan het wachten waren: een komische musical die duchtig entertaint en iedereen met een goed gevoel naar huis stuurt. Maarten noemt dat “het publiek een dikke knuffel geven.”
Maarten:
Klopt. Als toeschouwer wil ik ook graag helemaal opgaan in een verhaal, maakt niet uit of het over een komedie of drama gaat. Het tofste van al is wanneer je merkt dat ook de spelers op het podium zich kostelijk amuseren. Dat werkt aanstekelijk.
Jonen:
Een musical maken vanaf nul is een niet te onderschatten opdracht. Het was alle hens aan dek vanaf dag één. Ook de persoonlijke inbreng van onze acteurs en actrices waren nodig. Ze gaven de rollen mee vorm en brachten een paar van de grappigste oneliners aan. Via Skype werkten we een jaar aan de muziek met meerdere componisten en arrangeurs uit België, Noorwegen en de Verenigde Staten.
Maarten:
We hebben vooraf goed ons huiswerk gemaakt. Het verhaal, de liedjes en het concept moeten op elkaar afgestemd zijn, anders geraak je snel in de knoei. Zo wordt veel dialoog ‘opgeslorpt’ in liedjes. De show moet doorgaan als een trein. We volgen een aantal heilige regels van Broadway.
Jonen:
Veel musicals hebben bijvoorbeeld één gedreven centrale figuur met een bijna onmogelijke, vurige wens. Ons hoofdpersonage, Mats, gaat undercover in de wereld van topvoetbal om spits Duncan Trapgat voor zich te winnen. Een deel van de humor ontstaat natuurlijk doordat de wat flamboyante Mats zich plots moet gedragen als een machomaniak. We zetten zo enkele stereotypen en vooroordelen in de verf op een leuke manier.
Maarten:
En dan bedoelen we evengoed vooroordelen van holebi’s naar hetero’s toe. Want die bestaan spijtig genoeg ook. De problematiek rond acceptatie van holebi’s in de sport en erbuiten is een actuele topic. We zijn blij te zien dat sportclubs en steden, waaronder de Stad Antwerpen, meerdere initiatieven hebben lopen.
Jonen:
Straight Undercover heeft een duidelijk thema: Kijk wat er gebeurt wanneer je je anders voordoet dan wie je echt bent? Tijdens het schrijven hielden we dat doel steeds voor ogen. Elke scène ondersteunt het thema en duwt het verhaal verder. Alle personages blijken geheimen over zichzelf te verstoppen. Via verrassende wendingen geven ze zich beetje bij beetje bloot aan het publiek.
Maarten:
Jezelf een breuk lachen én tegelijkertijd extra bewustwording kweken, dat is een perfecte combinatie, toch?